Stor suksess med gratis samtaletilbud

Da koronapandemien kom til landet, måtte HivNorge stenge lokalene for besøkende og flytte alle rådgivningstjenester til telefon eller internett. Siden starten av mai har det igjen vært mulig å bestille time til personlig oppmøte, og tilbudet er mer populært enn noen gang.

scheduleOppdatert: 22.07.2020

createForfatter: Sekretariatet

labelEmner:

—Vi er veldig glade for at så mange ønsker å benytte seg av tilbudet, sier generalsekretær Anne-Karin Kolstad. —Vi har nå økt pågang fra alle målgruppene til tjenesten, og det er god kapasitet til å ta imot enda flere.

Målgrupper

Tilbudet retter seg mot alle som er berørte av hiv, men hva betyr egentlig det? —Mange som kommer til oss, er personer som enten selv lever med hiv, eller som er i nær relasjon til en som lever med hiv. De har for eksempel spørsmål eller bekymringer om hva det vil si å leve med hiv og hvordan diagnosen vil kunne påvirke deres rettigheter og muligheter. Og vi snakker med mange som enten bruker den hivforebyggende medisinen PrEP, eller ønsker å bruke det, og som har tanker om sex og seksuell helse som de ønsker å nøste opp i. I samarbeid med Chemfriendly har vi også åpen dør for chemsexbrukere og andre skeive som bruker rusmidler, da vi vet at denne gruppen har høyere risiko for hivsmitte enn andre.

Individuell tilpassing

Heming Welde Thorbjørnsen er en av rådgiverne du kan møte. —Dette er et ikke-terapeutisk samtaletilbud, sier han, og forklarer: —Det betyr at vi ikke er helsepersonell og ikke behandler angst, depresjon eller psykisk sykdom, men vi er ansatte og frivillige likepersoner som har opplæring og erfaring i å være gode lyttere og hjelpe folk til å sortere i tanker og finne motivasjon og løsninger.

Og samtalene trenger ikke å dreie seg om hiv. —De fleste som bestiller time, er personer som ønsker en endring i livene sine, sier Heming. Det kan for eksempel være personer som lever skjult med sin hivstatus eller legning, og som ønsker seg å være mer åpne med sine nærstående, med kolleger eller venner. Andre vanlige tema er ensomhet og isolering, som nok har blitt en forsterket utfordring for mange under koronapandemien, og tanker omkring seksualitet som ofte er kilde til usikkerhet, skam eller vanskelige følelser hos mange. —Men det er opp til hver enkelt å bestemme hva de ønsker å snakke om, understreker han. —Første gangen du kommer til time, snakker vi om hva du ønsker og hvilke behov du har, også legger vi en plan derfra. Noen vil ha hjelp til å finne motivasjon til livsstilsendringer som røykekutt eller kostholdsendring, andre trenger kanskje informasjon og hjelp til å finne fram i andre behandlingstilbud, og svært mange vil bare ha en person de kan stole på for å kunne lufte tanker og følelser de ellers går alene med.

Omfanget av tjenesten er også individuelt tilpasset. Noen kommer bare til én samtale, mens andre får oppfølging over en kortere eller lengre periode.

HVA: Psykososial rådgivning for personer berørt av hiv og skeive som bruker rusmidler.

HVOR: HivNorges kontorer i Oslo sentrum.

HVORDAN: Bestill time på telefon 21 31 45 80 (alle dager 10-19).

Samarbeid med behandlingstjenester

Vi kan også henvise til annet hjelpeapparat når det er nødvendig. Vi samarbeider med leger, psykoterapeuter og annet helsepersonell som vi kan henvise til ved behov, og vi har også god oversikt over andre behandlingstilbud som vi kan hjelpe deg med å få kontakt med.

Siden vi selv ikke driver behandling, hjelper vi deg videre hvis vi sammen blir enige om at det er riktig. Men vi snakker ikke om deg til andre, og kontakter ingen på dine vegne, før du eventuelt ber oss om det. Det er du selv som bestemmer hva du vil snakke med oss om, og vi har taushetsplikt. Du kan være helt åpen og ærlig uten å møte verken fordommer eller negative reaksjoner.

Taushetsplikt

Mange er nervøse for å ta opp for eksempel chemsex eller annen rusbruk med fastlegen, og velger å komme til HivNorge for å snakke om det. Vi er også unntatt fra vitneplikt overfor politiet, og det gjør at man kan være helt åpen om for eksempel rus, sexkjøp eller andre forhold som er på kant med loven. Vi møter deg med åpent sinn, og hjelper deg med å styrke din egen motivasjon til de endringene du ønsker, enten det er snakk om ensomhet, røykekutt, rusproblemer eller noe helt annet.

Kapasiteten er nå tilbake til normalt nivå, og vi finner time til alle som ønsker det, innenfor målgruppene for tjenesten.

For mer informasjon eller timebestilling, ring 21 31 45 80.

Les også

schedule24.03.2024

→ Ja, vi kan stoppe tuberkulose!

Verdens tuberkulosedag markeres 24. mars hvert år. Vi vil bruke denne dagen til å oppfordre norske politikere til å ta tuberkulose på alvor. Tuberkulose tar liv, den kan ramme alle, og den koster verden milliarder av kroner i helsekostnader og produktivitetstap. Samtidig vet vi hva som skal til for å stoppe den. Det er rett og slett en vinn-vinn-investering.

schedule22.03.2024

→ God påske

HivNorges kontor holder stengt hele påskeuken. Vi er tilbake tirsdag 2. april.