Takk for at du deltok på quizen vår!

Du kan ta quizen så mange ganger du selv vil. Vi trekker en vinner av en goodiebag hver dag t.o.m. tirsdag 7. juli. Her finner du informasjon om svarene på quizen :)

scheduleOppdatert: 02.07.2020

createForfatter: Caroline Pisani

labelEmner:

Ta kontakt med oss på 21 31 45 80 og på post@hivnorge.no om du har noen spørsmål om hiv eller PrEP.

Hva er PrEP? Hvor kan man få PrEP? 
PrEP står for pre-eksponeringsprofylakse og er et medikament du tar som beskytter mot hiv. Resept på PrEP kan du få via avdelinger på sykehus som jobber med infeksjonsmedisin og hos enkelte klinikker som jobber med seksuell helse. For å få PrEP må du først ha en veiledningssamtale med en lege for å vurdere om du har et reelt behov for behandlingen. I Norge er det veldig lange køer for å få PrEP så det lønner seg å ha en henvisning fra lege for å komme til vurdering. Les mer om PrEP her

Hvordan smitter hiv?  
Hiv smitter via det som kalles blodsmitte, og ikke det som kalles dråpesmitte. Hiv kan smitte via ubeskyttet vaginalt eller analt samleie, eller via deling av sprøyter og det kan også smitte fra mor til barn under svangerskap og fødsel. Hiv smitter ikke via spytt, svette tårer eller annen hverdagslig omgang med andre mennesker. Man kan ikke bli smittet med hiv når en som lever med hiv er på vellykket behandling. Her kan du lese mer om hvordan hiv smitter og ikke smitter. 

Hvor kan du teste deg for hiv? 
Du kan ta en hivtest hos fastlegen, hos egne klinikker for seksuell helse eller på sykehus. Det er mulig å oppdage hiv allerede etter 14 dager, men de aller fleste må vente i 6-8 uker før de får et resultat man kan være trygg på. Svært sjelden kan det ta opp til 12 uker før hiv synes på testen. Her kan du lese mer om hivtesten. 

Hvor mange fikk en hivdiagnose i Norge i 2019? 
I 2019 fikk 172 en hivdiagnose i Norge. Over mange år har vi sett en stadig nedgang i nydiagnostiserte hvert år, og andelen som blir smittet i Norge er lav. De fleste blir smittet på reise i utlandet eller før de bosatte seg i Norge. Her kan du lese mer om hiv i Norge.

Hvem må du fortelle at du har hiv? Hva betyr vellykket behandling?
Det følger ingen opplysningsplikt med en hivdiagnose, personer som lever med hiv bestemmer helt selv hvem de deler hivdiagnosen sin med. I Norge får alle som får en hivdiagnose raskt tilbud om behandling. Behandlingen sørger for at viruset undertrykkes i kroppen slik at det ikke kan angripe immunforsvaret. Når man er på vellykket behandling er hiv så godt undertrykket i kroppen at man ikke lenger kan måle det i blodet, og det er ikke mulig å smitte andre med hiv. Her kan du lese mer om å leve med hiv.

Er det straffbart for en som har hiv å ha sex med en som er hivnegativ? 
Det er ikke straffbart for en med hiv å ha sex med en som ikke har hiv, det er opp til en selv å beskytte seg mot seksuelt overførbare sykdommer. Her kan du lese mer om hiv og straffeloven.

Hvor lenge kan du leve etter å ha blitt smittet med hiv? Hva er aids? 
Siden hivbehandlingen er så god spiller ikke hiv lenger noen rolle for hvor lenge du lever for de som er vellykket behandlet. Det finnes ikke noe fasitsvar på hvordan de som lever med hiv som ikke mottar behandling påvirkes av viruset. Dette kommer blant annet an på egen genetikk og helse og hvilke andre infeksjoner man utsettes for. Aids betyr at hivviruset ikke har blitt behandlet og har fått bryte ned immunforsvaret så mye at man blir alvorlig syk av andre infeksjoner. Når de som har fått en aidsdiagnose får tilstrekkelig behandlet sin hivinfeksjon vil aidsdiagnosen reverseres. Det kan dog være utfordrende å få styrket immunforsvaret til samme nivå som det var før personen utviklet aids, det er derfor viktig at de som får en hivdiagnose raskt kommer i behandling og ivaretar sitt immunsystem. Her kan du lese mer om hiv og aids.

Vi minner om at HivNorge kun har samlet inn din kontaktinformasjon for å kontakte vinnerne av goodiebags. Denne informasjonen vil ikke bli brukt til noe annet og vil bli slettet i etterkant. Du kan når som helst trekke tilbake ditt samtykke og be om at vi umiddelbart sletter personopplysninger om deg.

Les også

schedule10.04.2024

→ Forebygging, testing og behandling eliminerer hiv

Tidlig diagnostikk, raskest mulig oppstart med antiretroviral behandling av hivinfeksjon, kondombruk og tilbud om forebyggende behandling (PrEP) til spesielt risikoutsatte er de viktigste hivforebyggende tiltakene, ifølge Folkehelseinstituttet.

schedule05.04.2024

→ Husk søknadsfristen til Hivfondet

Lever du med hiv og er i en vanskelig økonomisk situasjon? Neste søknadsfrist for Hivfondet er 1. mai.